PRESSMEDDELANDEN

och
Stipendiater 1996 - 2016
keramik/glas

En introduktion till utställningen i Höganäs Museum den 5 augusti - 10 september 2017
Hertha Bengtson 100 år förlängs till 5 november

Hertha Bengtson var under nästan ett halvt sekel en av Sveriges främsta och mest aktiva formgivare inom keramik och glas. Hennes drygt tjugoåriga epok vid Röstrand gav upphov till två designklassiker: serviserna Blå Eld 1951 och Koka Blå 1956. Hertha Bengtson ville göra husmödrarnas arbete lättare med en både djärv och funktionell form.
Men hon var även verksam vid Höganäs-Keramik under fem år, och presenterade här både serviserna Jasmin och Höganäs Top, och dessutom ett egensinnigt konstgods.

År 1969 började Hertha Bengtson formge på frilanskontrakt för Thomasfabriken, som gjorde vardagsvaror för Rosenthal. Hon ritade snabbt flera serviser, bl a storsäljaren Scandic som kan sägas vara en uppdaterad Koka Blå, och som kom att förtjusa den utländska marknaden. Servisen fick guldmedalj i Faenza 1970.
Sammantaget formgav Hertha Bengtson 14 serviser, varav åtta för den svenska marknaden och sex för den tyska.

Under sin sista verksamma tid var det glas som fascinerade. Vid 1990-talets början hyrde hon in sig i studiohyttan i Strömberg och skapade ihop med hyttmästare och glasblåsare unikt glas i klara och starka färger. Hon beskrev själv sitt arbete med glas så här: ”Att arbeta med glaset är som att sugas in i en virvel och bara dras in – så tycker jag att mitt liv är just nu. Det är bara att följa med på detta nya äventyr”.

Hertha Bengtson avled 1993. Genom hennes testamente bildades samma år "Stiftelsen Hertha Bengtsons stipendiefond" för unga begåvade keramiker utbildade vid Konstfack i Stockholm och Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK, i Göteborg. Stipendiet har delats ut sedan 1996 och är idag den främsta utmärkelsen en ung keramiker i Sverige kan få.

I år skulle Hertha Bengtson ha fyllt hundra år och det uppmärksammar Höganäs museum med en stor sommarutställning. Förutom föremål av Hertha Bengtson ställer 27 av stipendiaterna genom åren ut sina alster på museet.

Stipendiater 1996-2016. Utställare på museet markeras med en *

Thomas Nordström*