PRESSMEDDELANDEN

PRESSBILDER

Clara Gesang-Gottowt
målningar

En introduktion till utställningen Målningar i Höganäs Museum den 17 februari - 2 april 2018

Clara Gesang-Gottowt presenterar i utställningen ett antal målningar gjorda under de senaste två åren. Hon inspireras bland annat av ljusfenomen, naturen och textilt hantverk. Målningarna balanserar ofta mellan det abstrakta och det föreställande. Ljusförhållanden, en stämning eller en antydan av ett mönster inbjuder betraktaren att associera till egna erfarenheter. En del av dem påminner om infärgat tyg, andra om gamla tapeter eller om solnedgångar och himlar. Det är en stillsam stämning över målningarna, samtidigt kan man uppleva att de rör på sig och att färgerna skiftar.
Gesang-Gottowt arbetar utan skiss eller förlaga och blandar oljefärgen direkt på duken. Det är ett arbete som handlar om färgens egenskaper, om hur pigmenten reagerar med underlaget, hur olika penslar och skrapor ger olika effekter på duken. Ena handlingen leder till nästa, i en process där slump och kontroll är jämställda. Subtraktion av färg är lika betydande som addition. Tillvägagångsättet är ett resultat av ett ständigt sökande. Kanske efter ordlösa minnen.
Gesang-Gottowt målar ofta i tunna lager och suddar ut färgen med en trasa. Tekniken gör att undersökandet av pigmenten och hur de fungerar finns kvar. Därmed avslöjar den tavlans tillkomst samtidigt som den bidrar till målningens visuella komplexitet. Den form målningarna tar växer fram ur materialen. På senare tid har Gesang-Gottowts arbete allt mer kommit att kretsa kring själva dukens egenskaper, och hur olika vävda underlag påverkar måleriets uttryck.

Clara Gesang-Gottowt (född i Stockholm 1985) bor i Lund och arbetar i Stehag. Hon har en masterexamen från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. I höstas hade hon en stor separatutställning på Konstakademien i Stockholm. Gesang-Gottowt har tidigare ställt ut på bland annat Brandenburgischer Kunstverein, Potsdam, AnnaElle Gallery, Galleri Thomas Wallner, Nacka Konsthall, Lidköpings Konsthall och Aguélimuseet i Sala.

Gesang-Gottowt är samtidigt med utställningen i Höganäs Konsthall aktuell med en Soloutställning på Johan Berggren Gallery i Malmö, 23 februari-31 mars 2018.

Gesang-Gottowts hemsida