ÖPPETTIDER TISDAG - SÖNDAG KL 13 - 17 HELGAFTNAR STÄNGT


Sarah Perfekt
fotografi

visas i Gavelrummen 6 mars - 16 maj 2021


Ur gömmorna
keramik, måleri

20 februari - 21 mars 2021
 

Höganäs Museum och Konsthall har en av landets främsta samlingar av både äldre och nyare keramik. Endast Nationalmuseum och Röhsska muséet i Göteborg kan konkurrera. Detta är vi stolta över!

Museet äger också en mindre målerisamling med betoning på lokala konstnärer.
I våra gömmor finns mycket som är spännande och nu vill vi presentera målningar och keramik som sällan eller aldrig tidigare visats offentligt.
Vissa objekt har funnits i museets ägo sedan 1924. En stor del av dem ligger magasinerade i våra lager.

Många av verken har skänkts av generösa donatorer och införlivats i samlingarna. Det är ett skäl till det slumpartade urvalet av verk och representationen av olika konstnärer.
Vi har med förtjusning gått på upptäcktsfärd i vårt arkiv, och vid genomgången slås vi av att många fina konstnärskap snabbt faller i glömska. Konstnärer och keramiker som till ganska nyligen bidrog till att vitalisera kulturlivet här i Kullabygden har lagt ner sina penslar eller låtit drejskivorna sluta snurra. Nya namn har tagit vid…

En del verk har ett lokalt intresse, några är estetiska pärlor, flera är gjorda av namnkunniga konstnärer och allt tillsammans ger oss en del av vår historia.
Vi har blandat hej vilt för att kunna bjuda på smakprov från denna skatt.

Publik i alla åldrar, välkomna att ta för er!

 


Månadens föremål

Nytt tillskott i vår förnäma keramiksamling; aldrig tidigare visad på museet. Vacker och unik vas signerad ”Ville 1918” men ändå inte särskilt typisk Ville Sjöholm. Läs mer om keramikern och levnadskonstnären från Höganäs i texten nedan skriven av Carin Stentorp, barnbarn till Ruth Sjöholms syster Helga.

Månadens föremål är en gåva från Britt Larsson till Höganäs Museum och Konsthall, 2020.
Utvald av Maria Axelsson, representant för styrelsen Höganäs Museum och Konsthall.

Keramikern Ville Sjöholm föddes 1896 i Höganäs. Hans utbildning i ungdomen var ambitiös och innefattade förutom studier vid Slöjdföreningens skola i Göteborg bland annat lära hos Peter Ipsens Enke i Köpenhamn. Men det som tidigt hägrade som livsmål för Ville var att få arbeta som fri konstnär, utan arbetsgivare eller bestämda tider. Om solen sken ville han kunna, som han själv uttryckte det, ”hänga en skylt på grinden och åka till Kullaberg och fiska”. En kort tid som modellör hos Andersson & Johansson i Höganäs bekräftade känslan: han ville aldrig mer arbeta, som han sa, ”på kommando”.

Efter giftermålet i december 1924 med Höganäsflickan Ruth Lindelöv, byggde paret ett korsvirkeshus med tillhörande verkstad och brännugn på Lerbergsvägen 96. Tidiga fotografier visar det lilla huset ensamt på strandängarna med municipalsamhället Höganäs i fjärran. Huset låg - och ligger fortfarande - så nära vattenbrynet att trädgården delvis bestod av sanddyner, eller ”hålor”, som Ruth och Ville kallade dem. Här samlades ofta konstnärsvännerna, bland annat de nära ungdomskamraterna Robert och Barbro Nilsson. Huset rymde även en vacker ateljé med egen ingång, varifrån Ville och Ruth sålde sina föremål.

I Lerberget arbetade Ville med en rad olika tekniker och material: han drejade brukskeramik, skulpterade med stor skicklighet i både lera och trä, målade, formade föremål i tenn, läder, papp, halm och ben. Några meter nedanför verkstaden låg Villes älskade snipa och väntade.
Motiven i olja och akvarell var ofta Öresund och landsbygden kring Höganäs och Kullaberg. Även Arildssidan skymtar förbi i målningarna eftersom Villes systrar ägde en stuga här, alldeles nere vid vattnet. Men Ville var en principfast man - och en sträng konstnär. Några av hans favoritplatser på jorden förevigades aldrig, med motiveringen att det var ”alldeles för vackert” för att fästa på duk. Trots att Ville främst målade landskap, gjorde han även den del porträtt som visar på hans djup. Särskilt de tidiga självporträtten skiljer sig från det senare, ljusare måleriet.

Ruth och Ville kallade sig själva levnadskonstnärer och följde sina principer i alla delar av livet. Ville byggde själv all inredning till hemmet, han tillverkade hushållsattiraljer, lampor och möbler. Tapeterna i samtliga rum var handmålade med motiv från naturen, Ruth vävde alla hemmets textilier, även till de egna kläderna. Till och med knapparna i plaggen var handgjorda, i tenn, ben, keramik eller trä. Maten på bordet kom från havet och den egna odlingen på tomten, Ruth var långt före sin tid när det gällde ett hållbart hushåll. Men trots enkelheten var hemmet ett av de vackraste i bygden. Försäljningen i ateljén lockade besökare från hela landet.

En blåsig novemberdag 1961 hittades Ville livlös vid sin omkullfallna cykel. På väg från mjölkaffären hade hans hjärta gett upp. Hans aska ströddes i Öresund och under de resterande 24 år som Ruth fick leva ensam i huset på Lerbergsvägen, signerade hon alla sina brev och vykort med hälsningen ”Ruth och Öresund”.

Carin Stentorp
 


Bli vän med  Museet på
 Facebook!
Alzheimerfondens projekt
>Läs mer här
Nu finns vi även på
Instagram!


Vi är en InfoPoint, och ger dig gärna våra personliga tips på vad du
bör se och uppleva i Höganäs Kullabygden. Hos oss kan du också
hämta kartor över Höganäs Kullabygden och över Kullaberg.

BESÖKSBILDER

Elever från Tornlyckeskolan maj 2019

Vernissager

*Invigning Anna Clarén
2020-08-29
Bilder här

*Vernissage van Arkel och Tallén
2020-07-11
Bilder här

*Vernissage Mirja Ilkka
2020-02-15
Bilder här

*Vernissage Julsalong
2019-11-16
Bilder här

*Keramikdagarna
9-10 november 2019
Bilder här

*Föredrag Torbjörn Svensson
2019-10-27
Bilder här

*Invigning Torbjörn Svensson
2019-10-19
Bilder här

*Invigning Statuslösa Mah-Jong
2019-10-12
Bilder här

 

 

*Vernissage Lekverk & Livskraft
2019-10-05
Bilder här

*Vernissage Jill & Ulf Ekberg
och Åke Thornblad 90 år
2019-08-24
Bilder här

*Vernissage Lena Cronqvist
2019-07-06
Bilder här

*Invigning av utställningen om Trio Höganäs
2019-06-01
Bilder här

*Vernissage Maria Cotellessa & Karin Jaxelius
2019-05-25
Bilder här

*Vernissage Theresa Traore Dahlberg
2019-04-04
Bilder här

*Säsongsöppning och vernissager
2019-02-16
Bilder här

 


© Höganäs Museum och Konsthall 2020   Webbansvarig: Bengt Petersson